top of page

Hoe verloopt een doula traject?

Hoewel je zo vroeg mogelijk in de zwangerschap voorbereiden op de bevalling het fijnste is, maakt het niet uit wanneer je voor doula ondersteuning kiest en start met het traject. 

EERSTE GESPREK* 

Wanneer jullie ervoor gekozen hebben om met mij als doula het traject verder aan te gaan, plannen we een volgend gesprek in waarin we jullie bevalwensen bespreken. Naar aanleiding van dit gesprek zetten jullie deze wensen op papier in een bevalplan.

EVENTUEEL EXTRA CONSULT*

Een extra consult is in te plannen als bijvoorbeeld de baby in stuit ligt of als je over de uitgerekende datum gaat. Mocht je naast de drie gesprekken nog een keer willen afspreken om andere dingen te bespreken, dan is een extra consult natuurlijk ook in te plannen.

DE BEVALLING

Tijdens de bevalling ben ik de hele tijd bij jullie en zorg ik continu voor zorgzame steun. Mijn aanwezigheid kan ook zeker voor de partner fijn zijn als de bevalling wat langer duurt en hij even wil gaan liggen. Nadat jullie baby geboren is blijf ik nog 1-2 uurtjes tot jullie helemaal gesetteld zijn.

kennismaking_edited_edited.png
klok_edited_edited.png
gesprek_edited_edited_edited.png
gesprek_edited_edited_edited.png
kraambezoek_edited_edited.png
baby_edited_edited.png

KENNISMAKING (incl partner)

Tijdens de zwangerschap kom ik bij jou en je partner langs om kennis te maken. In dit gesprek van ongeveer 1 uur kijken we of er een klik is. Verder zullen we ook de zwangerschap tot nu toe, eerdere zwangerschap(pen)/bevalling(en) en je verwachtingen van mij als doula in deze zwangerschap en bij de geboorte bespreken.

TWEEDE GESPREK*

In het tweede gesprek maken we het bevalplan rond en nemen we samen met je partner houdingen door die je voor en tijdens de bevalling kunt aannemen om de baby in de meest ideale bevalhouding te krijgen. Ook laat ik je technieken met de rebozo (massagedoek) zien en geef ik je een korte ontspanningsmassage (en leer die ook aan je partner).

OP WACHT

Vanaf week 38 van de zwangerschap sta ik voor jullie op wacht. Dit houdt in dat ik probeer binnen een uur bij jullie te zijn wanneer de weeën regelmatig worden en de bevalling begonnen is. Vanaf week 38 kunnen jullie 24/7 contact met mij opnemen voor belangrijke zaken. Dit kan door te bellen, smsen of via whatsapp. Mocht je willen dat ik voor week 38 al op wacht sta? Dan bespreken we dit in een van de eerdere gesprekken.

KRAAMBEZOEK

Wanneer jij er klaar voor bent (maar meestal op dag 3 of 4) kom ik langs om natuurlijk de baby te zien maar ook om de bevalling met jullie door te spreken. Het is een indrukwekkende gebeurtenis waarin er zoveel gebeurt, dat je niet allemaal kan onthouden. Daarom is het fijn om dit na te bespreken met iemand die de hele tijd in de kamer is geweest om de missende informatie aan te vullen.

gesprek_edited_edited_edited.png
baby metmama_edited_edited.png

6 WEKEN BEZOEK

Na ongeveer 6 weken kom ik graag nog een keer langs voor een ontspannen wandeling of een kopje thee. Wanneer we dit afgesproken hebben, overhandig ik je het bevalverhaal en praten we bij over hoe het met jullie gaat in deze nieuwe samenstelling van jullie gezin. 

* deze gesprekken nemen ongeveer 2 uur in beslag.

bottom of page